Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

euromilDana 21. marta 2013. članica iz Crne Gore, SOVCG, organizovala je okrugli sto o implementaciji Preporuka Savjeta ministara Savjeta Evrope o ljudskim pravima pripadnika oružanih snaga. SOVCG je podržana od strane Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Fridriha Ebert Stiftunga.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici ministarke odbrane i ministra spoljnih poslova, kao i predstavnici Generalštaba i Savjeta za odbranu i bezbjednost Skupštine Crne Gore, predstavnici članice EUROMIL iz susjedne Slovenije i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima. SOVCG pozvao predsednika EUROMIL, Emanuela Džejkoba, da učestvuje kao govornik na skupu i na konferenciji za novinare koja je usledila nakon diskusije.

U svom govoru, predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić naveo je niz diskriminacija koje se pojavljuju u nacrtu zakona koji će zamijeniti Zakon o Vojsci Crne Gore. On je posebno naglasio razlike između uslova rada i statusa vojnih lica po ugovoru i stalno zaposlenih vojnika i civilnih lica koja u nekim slučajevima obavljaju vojne dužnosti. Osim toga, Čobeljić je kao diskriminatorske naveo i način unaprijeđenja kao i obračun putnih troškova.
SOVCG je predstavio predložene izmjene Zakona u 16 tačaka, jer kao organizacija smatra da Zakon o Vojsci predviđa samo obaveze a ne i prava. Ova tačke razmatraju, između ostalog, pravo na pravičnu nadoknadu troškova, naknadu u vezi sa troškovima vezanim za vojnu službu, pakete mjera i obuku za vojnike koji se vraćaju na tržište rada, i različite vrste sloboda u rasponu od slobode misli do slobode izražavanja. Predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba reagovali da su da su sva ta prava predviđena Ustavom Crne Gore i da stoga ne treba o njima raspravljati u Zakonu o Vojsci. Međutim, na osnovu reakcija učesnika izgleda da je ozbiljna rasprava o ovim pitanjima je više nego potrebna.

Predsjednik EUROMIL predstavio je Preporuke Savjeta ministara Savjeta Evrope naglašavajući da tekst nije pravno obavezujući, ali da svakako utiče na sudsku praksu sudova i imaju uticaj na nacionalne sudske predmete. Džejkob je podsjetio da je polazna tačka preporuke bilo priznanje da vojnici ne gube svoja ljudska prava i osnovne slobode na kapiji kasarne. U pojedinim situacijama je opravdano da postoje određene restrikcije na uživanje ovih prava i sloboda, ali je neprihvatljivo da se ta prava uopšte ne dozvoljavaju.

Prolazeći kroz različite tačke preporuke, posebna pažnja bila je usmjerena na prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja sa drugima. Ova prava, u kombinaciji sa dobro definisanim nacionalnim socijalnim dijalogom, predstavljaju osnov uspješnog i dobrog odnosa između političke i vojne vlasti i predstavnika vojnih lica. Međutim, izgleda da to još nije slučaj u Crnoj Gori. Neke pozitivne promjene su primjećene, u poređenju sa prethodnim posjetama i posle promjene ministra odbrane. Međutim, još uvek predstoji dug put prije nego budemo mogli da razgovaramo o socijalnom dijalogu.

Tokom sastanka ipak je došlo do mogućeg otvaranja sa izjavom jednog poslanika Parlamenta, člana Savjeta za odbranu i bezbjednost, koji je izjavio da će predložiti raspravu o nacrtu zakona, zajedno sa ministrom i sindikatima. EUROMIL je podržao ovu ideju kao pozitivni korak u budućem socijalnom dijalogu što je ujedno bio i jedan od zaključaka okruglog stola. Žalimo samo zbog činjenice što zvanični predstavnici nisu mogli da prihvate zaključke jer nisu imali odgovarajući mandat da to učine. U prilog svojih prijatelja iz Crne Gore, EUROMIL će kontaktirati Ministarku odbrane Crne Gore o ovim pitanjima i pokušati da je ubijedi da je socijalni dijalog više nego poželjan i potreban u njenoj zemlji.

IZVOR: EUROMIL

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.