Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

logoPredmet: Zahtjev za iniciranje pregovora o povećanju zarada zaposlenih u VCG

Dana 05.08.2014. godine održana je sjednica Izvršnog odbora Sindikata Odbrane i Vojske Crne Gore. Na sjednici se, između ostalog, raspravljalo o socijalno-ekonomskom položaju zaposlenih u VCG. Nakon rasprave donešen je Zaključak o iniciranju pregovora za povećanje zarada zaposlenih u Vojsci Crne Gore.

OBRAZLOŽENJE ZAKLJUČKA

Polazeći od Sporazuma o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Crna Gore, potpisanog decembra 2011. godine, (član 1 stav 2 tačka 2) kojim se navodi da: ''ukoliko realni rast BDP-a pređe 3,5% potpisnici Sporazuma se obavezuju na pregovore o iznosu i načinu povećanja zarada u javnom sektoru'', Izvršni odbor SOVCG je zauzeo zajednički stav i donio zaključak da su se stekli uslovi da se primijeni navedena uredba Sporazuma i započnu pregovori o povećanju zarada.
Podsjećamo da je SOVCG, u kontinuitetu, od osnivanja do danas ukazivao i upozoravao na veoma loš, bolje reći ponižavajući, materijalni položaj ogromne većine zaposlenih u Vojsci a naročito civilnih lica na službi u VCG, vojničkog i podoficirskog kadra. Prosječna zarada zaposlenih u VCG je ispod prosjeka u državi i jedva da prelazi polovinu potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu.
Takođe smo upozoravali na kontinuirano umanjenje zarada i umanjivanje i uskraćivanje drugih prava iz oblasti rada i radnih odnosa. Sve ovo je pratilo kontinuirano smanjenje broja zaposlenih i povećanje obaveza i obima poslova i odgovornosti pa je više nego jasno da su se stvorili svi neophodni uslovi da se krajnje ozbiljnom shvati postojeća katastrofalna materijalna situacija većine zaposlenih u VCG i da se ovaj problem umanji povećanjem zarada.
Potpuno smo uvjereni da se, između ostalog, domaćinskim odnosom prema trošenju postojećih sredstava u budžetu Ministarstva odbrane i eliminisanjem troškova koji su posledica neodgovornog i nezakonitog rada u prethodnom periodu može i mora iznaći dio sredstava za povećanje zarada.
Od Ministarstva odbrane odnosno Vlade Crne Gore očekujemo razumijevanje i potpuno nov kurs kada je u pitanju socijalno-materijalni položaj zaposlenih u VCG. Očekujemo i zahtijevamo da se prestane sa kontinuiranom degradacijom i uskraćivanjem naših prava a posebno prava na dostojanstven život i dostojanstvo profesije, odnosno da materijalni položaj zaposlenih u VCG adekvatno prati stremljenja naše države prema evro-atlanskim integracijama odnosno da primjenjujemo postojeće standarde tih zemalja kada su zarade pripadnika oružanih snaga u pitanju.

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.