Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

logoUvažena gospođo Ministre,

Otpozdrav na pismo teško je sročiti a još teže otpozdrav na ćutanje.
Povod je Vaše ćutanje odnosno izbjegavanje pregovora sa SOVCG u vezi naše inicijative za povećanje zarada zaposlenima u Vojsci, kao i nerješavanje niza drugih otvorenih pitanja i problema.
Dolaskom na poziciju ministra vojnog činili ste djela koja su nam dala nadu i stvorila uvjerenje da će se situacija mijenjati na bolje. I krenulo je na bolje, progon članstva SOVCG je značajno smanjen, rezultati u vidu novih zakonskih rješenja su vidljivi, donekle i opipljivi. Krenulo je na bolje jer je naš glas dopirao do Vas, jer smo bili uporni i dosledni da zajednički dođemo do najboljih rješenja. Zadovoljstvo je obostrano, Sindikata odbrane i Vojske, odnosno zaposlenih u VCG i Ministarstva odbrane. Mada je riješeno ne više od 10% postojećih problema ipak je to rezultat za poštovanje.
Mogli ste do sada da se uvjerite da su rad i stremljenja SOVCG zasnovani na realnim osnovama i zakonu pa je potpuno nejasno zašto već gotovo godinu dana izbjegavate da se na ozbiljan i konstruktivan način suočite sa brojnim ozbiljnim problemima i neriješenim pitanjima koja opterećuju ministarstvo i Vojsku a koja su od izuzetne važnosti za zaposlene u Vojsci i naše porodice. Ističemo zabrinjavajući i ponižavajući materijalni položaj zaposlenih u VCG i naših porodica ali i druge probleme koji dodatno otežavaju taj položaj a sa kojima ste upoznati.
Crnogorski oficiri, podoficiri i vojnici su kroz istoriju poštovali svoje komandante i ministre vojne, ne samo njihove funkcije već i njihove ličnosti, ne iz poltronstva već kao ljude i junake, profesionalce i humaniste. I ministri vojni i komandanti su poštovali svoju vojsku a rezultat su brojni uspjesi u otporu po pravilu brojno i tehnički nadmoćnijim protivniku. Dakle poštovanje je bilo obostrano.
Postavlja se pitanje, šta se to desilo u novijoj crnogorskoj istoriji da ministri vojni treniraju svoju veličinu nedodirljivošću, ignorisanjem crnogorskih oficira, podoficira, vojnika i civila koji rade u Vojsci i ignorisanjem ozbiljnih problema koji već nepodnošljivo i nedopustivo dugo traju, problema koji su prije svega uvredljivi jer su rezultat unižavanja vojne profesije, jer su rezultat nezakonitog i koruptivnog postupanja, jer su rezultat odsustva volje da se takvom postupanju stane u kraj te da se počinioci pozovu na odgovornost.
Ne pamti crnogorska istorija bez evo u poslednje vrijeme da su se crnogorski oficiri, podoficiri i vojnici morali braniti i plašiti od onih koji bi trebalo da su im uzor, onih na čelu kolone, od onih koji treba da ih sokole besjedom i primjerom čojstva i junaštva, zakonitog rada i postupanja. Nekada su ministri i komandanti računali na oficirsku čast, hrabrost i dostojanstvo, danas izgleda računaju na njihovu poniznost, poltronstvo, strah, koristoljublje. Složit će te se sa nama da je to nedopustivo. Vrijeme je da se ovome stane na kraj, danas i sada, ne sutra, ne neko drugi, ne puževim koracima.
Sindikat odbrane i Vojske rješenja vidi u definisanju, konkretizovanju i rješavanju problema kroz principijelan i kontinuiran dijalog i međusobno uvažavanje. Naša osnovna uloga je da principijelnim, upornim i predanim sindikalnim radom pomognemo Ministru vojnom i komandnoj strukturi da riješe postojeće probleme i da njihovim rješavanjem učinimo snošljivim život zaposlenih u Vojsci i našim porodicama. Naš glas je glas pripadnika Vojske i Vi ministre treba i mora da ga čujete pa činite što vam je činjeti.
Rekli su nam prije nekoliko godina da je jedini način da zaradimo i prehranimo svoje porodice, da idemo u misije i branimo svjetski mir, a da se oni koji ne budu išli ne nadaju boljim vremenima u materijalnom smislu. Nismo vjerovali da je to ozbiljna poruka ali se potvrdilo da jeste i da je onaj na brdu dalje vidio od nas. Nismo vjerovali da će mo biti ucijenjeni a još manje da će se otimati upravo od nas da bi se te misije finansirale.
Jasno nam je, gospođo Ministre, da dijelimo sudbinu opljačkanog i poniženog građanina Crne Gore ali i Vama treba da bude jasno da to više nećemo trpjeti i da će mo biti uporni u našim zahtjevima dajući tako primjer ostalim građanima kao što je crnogorski oficir i vojnik kroz istoriju davao primjer kako se brani dom i porodica, čast i svoja država.

S poštovanjem,
Predsjednik SOVCG
Nenad Čobeljić

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.