Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

logoReakcija SOVCG na tekst objavljen u DAN-u 14.10.2014. godine pod nazivom ''Vojnike iz Libije povukli zbog ebole'', u dijelu koji se odnosi na status i zarade zaposlenih

Iz izjave Ministra odbrane se jasno vidi da je prosječna zarada zaposlenih u VCG ispod prosječne zarade na nivou Države i znatno ispod vrijednosti potrošačke korpe, na šta smo u kontinuitetu upozoravali i zbog čega smo i pokrenuli inicijativu za pregovore o povećanju zarada. Napominjemo, javnosti radi, da tih 453,83 eura nije prosječna zarada već prosječan iznos ukupnih primanja zaposlenih u Vojsci u koja su uključeni naknade za zakup stana, vojni dodatak, naknada za prevoz i dr.
Ispade, prema izjavi MO, da zaposleni u VCG imaju čak i privilegiju tj. da jedini od svih zaposlenih u javnoj upravi imaju naknadu za stanovanje. U stvarnosti ta naknada za stanovanje je socijalna pomoć koja se daje npr. kapetanu sa završenom vojnom akademijom i 15 godina službe jer je njegova zarada inače oko 350 eura, naredna socijala je nazvana vojni dodatak u iznosu od 108 eura itd tako da taj kapetan, podstanar sveukupno sa svim socijalama zaradi oko 610 eura što je drastično niže od zarade kapetana od 810 iz primjera Ministra odbrane.
Slažemo se sa Ministrom odbrane da plata kapetana treba da bude 810 eura za šta se SOVCG i zalaže. Pristajemo da mu se u tom slučaju ukinu pomenute socijale. Neka u odnosu na tu kapetansku platu MO proračuna i da platu ostalim pripadnicima Vojske Crne Gore i zaposleni će biti zadovoljni.
Javnost treba da zna da potpukovnik na komandnoj dužnosti, sa 25 godina efektivnog staža u Vojsci, završenom vojnom akademijom i komandnoštabnom školom, sa svim dodacima (čitaj socijalama), sa riješenim stambenim pitanjem prima oko 660 eura. Ako od toga oduzmete 75 eura koje sada plaća državi kao podstanar u stanu koji je dobio pod zakup to su primanja ispod 600 eura, i očigledno daleko ispod kapetanske plate od 810 eura.
Slažemo se sa stavom ministra da je stambena problematika zaposlenih u odbrambenom sektoru ''jedna velika glavobolja''. Podsjećamo da je SOVCG neprekidno insistirao da se utvrdi uzročnik te ''glavobolje'' i pozove na odgovornost. U cilju da preventivno djelujemo predlagali smo i zahtijevali da damo svog predstavnika u stambenu komisiju Ministarstva odbrane ali su naši predlozi ignorisani.

Iz SOVCG ne želimo da komentarišemo uopštene izjave tipa ''postoji čitav niz podataka kojima se manipuliše'', ''ljudi se služe svim i svačim da bi ostvarili svoje egzistencijalno pravo'' i sl.

U prilogu skenirani isječci plata kapetana i potpukovnika iz komande logističke baze VCG

Ovdje možete vidjeti platu kapetana

Ovdje možete vidjeti platu potpukovnika

Predsjednik SOVCG
Nenad Čobeljić

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.