Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

  INFORMACIJA
 
Plaćanje dežurstava, prekovremenog, prazničnog i noćnog rada 
 
Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci, 07.08.2014. godine, zaposlenima u VCG je vraćeno pravo na plaćena dežurstava, prekovremeni, praznični i noćni rad. 
SOVCG je, ubrzo poslije stupanja na snagu ovog Zakona, tražio od Ministarstva odbrane da se odmah počne sa isplatom prekovremenog, prazničnog i noćnog rad. Kao odgovor na taj zahtjev dobili smo mišljenje Službe za finansijsko poslovanje MO da zaposlene to ne sleduje i da uloženi  prekovremeni, praznični i noćni rad treba da se nadoknadi preraspodjelom radnog vremena. Na naš zahtjev i urgencije da sa Ministar odbrane izjasni da li je to i zvaničan stav MO, do danas nismo dobili odgovor. Razlog je jasan, pomenuto mišljenje nije utemeljeno u zakonu ali to nije lako priznati, pogotovo ne kada na tome insistira SOVCG.
Zahvaljujući pritiscima SOVCG i u strahu od neizbježnih sudskih postupaka i troškova, Ministarstvo odbrane se, na kraju, ipak odlučilo da zaposlenima u VCG isplati  naknadu po osnovu prava na plaćeni prekovremeni, praznični i noćni rad počev od 07.08.2014. godine, a koji je ostvaren po osnovu angažovanja na čuvarskim službama i u drugim slučajevima. Izvesno je da će i naknada za dežurstvo biti retroaktivno isplaćena, od 07.08.2014. godine kada su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o VCG, s tim što će se za dežurstva sačekati usvajanje Uredbe o naknadama zaposlenima u VCG.
U SOVCG vjerujemo da smo, vraćanjem prava na plaćena dežurstava, prekovremeni, praznični i noćni rad kao i uloženim naporima da se to pravo poštuje, jasno poslali poruku zaposlenima u MO i VCG da su sindikalno organizovanje i rad od izuzetnog značaja za zaštitu i unapređenje njihovih prava i sloboda. Takođe smo uvjereni da nas zaposleni prepoznaju kao sindikat koji se principijelno, dosledno, aktivno i uporno bori za dostojanstvo vojne profesije i dostojanstven materijalni položaj naših porodica. 
 

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.