Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

 Kultura , sramota i mi
 
Nedavno, a povodom 28. aprila, Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu,  učestvovao sam na konferenciji u organizaciji Međunarodne organizacije rada (MOR), pod nazivom ’’Pridružite nam se u izgradnji kulture prevencije zaštite i zdravlja na radu’’.  
Iz izlaganja predstavnika MOR-a, shvatio sam da je pitanje zaštite i zdravlja na radu u stvari pitanje kulture, kulture prevencije zaštite i zdravlja. Kulture u smislu odnosa prema ljudima, sugrađanima, kolegama, zaposlenima, njihovim pravima, njihovom zdravlju a time i zdravlju i budućnosti njihovih porodica i društva u cjelini. Takođe da adekvatne mjere prevencije zaštite i zdravlja rezultiraju i značajnim uštedama finansijskih sredstava. Prema izlaganju predstavnika MOR-a kultura prevencije zaštite i zdravlja na radu je ona kultura u kojoj: 
 je pravo na bezbjedno i zdravo radno okruženje poštovano na svim nivoima
 gdje vlade, poslodavci i radnici aktivno učestvuju u obezbjeđivanju bezbjednog i zdravog radnog okruženja kroz sistem definisanih prava, odgovornosti i obaveza
 gdje se najveći prioritet daje principu prevencije
Shvatio sam da zakonska regulativa u civilizovanim državama i društvima jednog momenta postaje pitanje kulture. Shvatio sam da je poštovanje zakona pokazatelj nivoa kulture što će reći nečega što se podrazumijeva odnosno nečega što je od nacionalnog i građanskog interesa. Shvatio sam da je suština ove kulture u prevenciji, odnosno u onoj narodnoj ’’bolje spriječiti nego liječiti’’.
Gdje smo mi po pitanju zaštite i zdravlja na radu, mi u Vojsci Crne Gore? Imamo li uređenu regulativu u ovoj oblasti? Nemamo! Imamo li redovne zdravstvene sistematske preglede, ili bar neredovne? Nemamo! Imamo li procjenu radnih mjesta sa uvećanim rizikom? Nemamo! Imamo li ...? Nemamo! Bezbroj je pitanja iz ove oblasti na koje je odgovor negativan. 
Je li ovo pokazatelj nivoa naše kulture prevencije zaštite i zdravlja na radu? DA! Ako nismo kulturni onda smo nekulturni, a ako smo nekulturni trebalo bi da se stidimo. Ako ugrožavamo tuđe zdravlje i živote a posebno ako to radimo u kontinuitetu i veoma dugo trebalo bi da se stidimo. 
Stidi li se ko zbog toga? NE! A ko bi trebao da se stidi? Načelnik Generalštaba, prije svih, pa Ministar odbrane, pa članovi Savjeta za odbranu i bezbjednost. A zašto se ne stide? Zato što nas ne smatraju ljudskim bićima, zato što imaju preča posla, zato što iza nas ne vide naše porodice, zato što oni nemaju te probleme, zato što tako štede za preče stvari i probleme, zato što ...
A mi, zaposleni u Vojsci, imamo li mi kulturu da tražimo da se poštuje Zakon o zaštiti i zdravlju na radu, da se borimo za svoju zaštitu i zdravlje? NE! Shvatamo li da od toga zavisi zdravlje i budućnost naših porodica? NE! Stidimo li se zbog toga pred svojim porodicama? NE! 
Dakle ni kulture ni stida, ni sa jedne strane, ni prema kome.

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.