Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

 Reakcije na reakciju MO povodom komentara predsjednika SOVCG pod nazivom ''Spremni za NATO'
Reagovanje Ministarstva odbrane na moj komentar o spremnosti MO i Vojske za NATO, u socijalno-materijalnom smislu, koji su objavili mediji, u stvari na najbolji način dokazuje istinitost mojih navoda i tvrdnji. Upravo navedeno reagovanje pokazuje kakav je odnos Ministarke odbrane prema zaposlenima u MO i Vojsci, njihovim problemima i njihovim predstavnicima, te na kojem je nivou socijalni dijalog sa Sindikatom. U tom reagovanju Ministarka je potpuno zaobišla suštinu moje poruke, da je materijalno-socijalni položaj zaposlenih u MO i VCG poražavajući i da se u tom smislu gotovo ništa nije uradilo u pravcu NATO integracija.
U svom reagovanju Ministarstvo odbrane se ne bavi suštinom, konkretnim problemima i optužbama niti su objasnili zašto godinama nisu u stanju da kupe zaštitna odijela za zaposlene, da im obezbijede uslove za bezbjedan rad i za zaštitu zdravlja na radu, zašto su degradirane osnovne vrijednosti kao što je sistem odgovornosti, zašto su od pripadnika MO i Vojske napravili socijalne slučajeve, zašto ne pamtimo zadnji sistematski pregled, koje su posledice imali zaposleni, Vojska i MO zbog toga, itd. već se bave ‘’predizbornom kapanjom u SOVCG’’.
Predlažem ministarki da dozvoli NVO i NATO ekspertima da izvrše anketiranje zaposlenih u MO i VCG o njihovom materijalno-socijalnom položaju i problemima koji ih opterećuju, nivou zaštite i zdravlja na radu, kao i povjerenju zaposlenih u MO i komandni sistem kada su u pitanju briga o zaposlenima, pa onda neka zaključi da li bi nas stanje po ovim pitanjima kandidovalo za prijem u NATO.
Gospođa ministarka želi da Sindikat i Čobeljića predstavi kao kočnicu Državi i Vojsci ka NATO integracijama. na način što smišljeno i u maniru premazanog politikanstva zanemaruje poznate joj činjenice da je Sindikat odbrane i Vojske na čijem sam čelu punopravan član EUROMIL-a (krovne evropske organizacije vojnih udruženja i sindikata iz 25 evropskih zemalja) gdje smo veoma uvaženi i da se u kontinuitetu borimo za implementaciju ‘’Preporuka Savjeta evrope o zaštiti prava i sloboda u oružanim snagama’’ kao i činjenicu da smo u tom smislu kroz izmjene i dopune Zakona o Vojsci dali najznačajniji doprinos, odnosno da smo našim radom i rezultatima upravo doprinijeli i doprinosimo ciljevima naše države ka međunarodnim integracijama definisanim u Ustavu Crne Gore. Neka se pohvale Ministarka i Načelnik Generalštana šta je uradio njihov sindikat u tom smislu i da li je išta pokušao da uradi.
U nedostatku minimuma argumenata da demantuje poražavajuće materijalno-socijalno stanje zaposlenih u MO i VCG i druge brojne probleme iz oblasti rada i radnih odnosa, i da prihvati ličnu odgovornost za takvo stanje, ministarka, na drzak i beskurpulozan način šalje podmuklu poruku o nezadovoljstvu Čobeljića visokim ocjenama NATO zvaničnika o spremnosti Crne Gore za ulazak u NATO, pokušavajuči na taj način, kao što je to radio i njen prethodnik, da stavi Čobeljiću i Sindikatu odbrane i Vojske etiketu državnog neprijatelja. Nije to uspjelo njenom prethodniku a neće ni njoj jer činjenice i argumenti govor sasvim suprotno. Praksa je u MO i VCG da se za neprijatelje proglašavaju zaposleni koji sudskim putem potražuju uskraćena im prava, mi koji ukazujemo na kršenje zakona, samovolju i zloupotrebe u MO i VCG, dakle svi, samo ne oni koji su nanosili štete zaposlenima u Vojsci, Vojsci i državi Crnoj Gori. Po toj logici neprijatelji su i sudije i sudovi koji su donijeli hiljade presuda u korist zaposlenih u Vojsci i MO.
Zaključila je ministarka da ‘’Potpukovnik Čobeljić, često zaboravljajući da je prije svega oficir crnogorske Vojske, zloupotrebljavajući sindikalnu poziciju, neprimjerenim izjavama očigledno želi da nanese štetu teško sticanom ugledu i povjerenju Vojske i zapravo najdirektnije opstruira rad na rješavanju socijalnih pitanja".
Upravo ste Vi gospođo ministarko zaboravili da je Čobeljić prije svega oficir crnogorske Vojske tako da već gotovo godinu dana nemam dužnost u Vojsci. Takođe trebalo bi da znate da Vi niste Ministarstvo odbrane niti je admiral Samardžić Vojska Crne Gore tako da ne treba da se brinete da će kritike upućene vama dvoma nanijeti značajnu štetu ugledu MO i Vojske. Preporučujem vam da se mnogo ozbiljnije, konkretnije i efikasnije bavite problemima zaposlenih u MO i VCG kako Čobeljić nebi imao argumente da nanosi ‘’štetu ugledu i povjerenju Vojske’’.
Vašu optužbu da zloupotrebljavam sindikalnu poziciju i da najdirektnije opstruiram rad na rješavanju socijalnih pitanja smatram grubim antisindiklnim aktom i poruku zaposlenima da će im Čobeljić biti kriv što se postojeći problemi neće brzo i efikasno ili uopšte rješavati u budućnosti. Dakle opet prijetnje i pritisci. Trebalo bi da znate da ispred i nasuprot vas stoji socijalni partner i da je rješenje u dijalogu a ne u djelovanju sa pozicije sile i nedodirljivosti. Nezaboravite da Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore insistira na potpunoj ravnopravnosti socijalnih partnera i uvažavanje zaposlenih preko njihovih predstavnika. Prihvatite nas na taj način i nikako drugačije.

Nenad Čobeljić
Predsjednik SOVCG

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.