Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

sovcgPovodom „Reagovanja na navode predsjednika SOVCG" objavljenog na sajtu VCG 13.05.2011. godine rukovodstvo SOVCG javno se obraća Načelniku Generalštaba:
Gospodine admirale,


Ako predsjednik Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore obmanjuje javnost Crne Gore, zaposlene u VCG i same članove SOVCG, kako tvrdite, ne sumnjate valjda da bi oni to i sami prozreli, jer kako narod kaže „u laži su kratke noge".
Ako se neko bavi obmanjivanjem i neistinama ne treba ga se bojati, ali ako je u pitanju istina a suprostavljate joj se onda mjesta za strah ima dosta jer kako kažu „istina uvijek ispliva na površinu".

Vašu ste „istinu" objavili na sajtu Vojske i istakli na svim oglasnim tablama komandi i jedinica Vojske. Nadamo se da nemate ništa protiv da i mi našu istinu objavimo na sajtu SOVCG i istaknemo na istim oglasnim tablama.

Naša istina glasi:

Na sastanku, može se reći istorijskom koji je možda konkurent i za Ginisovu knjigu rekorda jer je „iznuđen" poslije punih sedam mjeseci, insistirali smo da prihvatite i priznate činjenicu da su se nad zaposlenima vršili kontinuirani pritisci, ucjene, mobing, zastrašivanja, ponižavajuća i diskriminirajuća premještanja na niža radna mjesta itd.

Tražili smo od Vas konkretne i jasne mjere na zaustavljanju takvog ponašanja i na sanaciji posledica koje su zaposleni i članovi SOVCG pretrpjeli i još trpe.
Napominjemo da nijesmo tražili obećanja već postupanja, odnosno konkretno otklanjanje posledica. Složićete se sa nama da po tom pitanju do danas nije bilo konkretnih odluka sa strane MO i GŠVCG.

Kada je u pitanju Pravilnik za rješavanje stambenih potreba na sastanku ste Vi i g. Novićević izjavili da se „tu ne može bog zna šta promijeniti, eventualno male izmjene člana 3" za Uredbu o naknadama troškova ste izjavili da „je ista već poslata na usvajanje i da se na nju može jedino amandmanski uticat". Poslije navedenog uslovljavanja sami ste ponudili da nam ih pošaljete radi davanja primjedbi. Ponudili ste nam nešto što Vam u tom razgovoru nijesmo tražili a zatim nas kritikujete kako Vam nijesmo dostavili primjedbe. Priznaćete da je naše pravo da li ćemo, kako i kada reagovati na njih.

Podsjećamo javnost, zaposlene u Vojsci i članove SOVCG, da se prisjete koliko vremena je dato zaposlenima u VCG za dostavljnje predloga na stambeni pravilnik (nepun radni dan) a da taj pravilnik nije donešen ni poslije nekoliko mjeseci. Takođe ste u aktu prije dva mjeseca dostavljenom jedinicama naglasili da SOVCG nije dala sugestije na Nacrt o naknadama troškova a sada nam ga ponovo nudite čime potvrđujete činjenicu da nam ga ranije nijeste dostavljali radi davanja primjedbi a ipak ste nas optužili da to nijesmo učinili.

I ako nijeste za to izveli nikakve dokaze već samo tvrdnje kažete: „Postavlja se pitanje zbog čega predsjednik SOVCG krije informacije čak i od svog rukovodstva a kamo li od članstva?", očekivati je da Vi znate ili pretpostavljate odgovor pa nam ga svakako saopštite.

Na pitanje „Zbog čega sebe želi da pokaže kao žrtvu, a NGŠ kao nekoga ko ne drži datu riječ i obećanja?" takođe nijeste dali odgovor, ali ste izjavili, citiramo: „Načelnik Generalštaba javno poziva bilo kog pripadnika VCG ili građanina CG kome je nešto obećao a nije ispunio, da to javno saopšti". Teško je komentarisati ovakav poziv, od NGŠ se ne traži da ispunjava obećanja već svoje zakonom propisane obaveze a posebno obaveze da poštuje Ustav i zakon, ljudska prava i slobode, da uvažava svoje potčinjene i štiti njihova prava.

Kako će zaposleni u VCG prihvatit izjavu Načelnika Generalštaba, citiramo: „Neutemeljeni su i neosnovani navodi o problemima oko neisplaćenih naknada za prevoz." Vidjećemo da li su neutemeljeni.
Čak i novi Pravilnik donešen krajem decembra, ni nakon skoro 5 mjeseci nije zaživio i zaposleni ne primaju naknadu za prevoz.
Kako je i zbog čega predsjednik SOVCG „izmislio" ovaj problem takođe će se vidjeti, neka o ovome sude zaposleni u Vojsci a od sudova Crne Gore ćemo tražiti da presude čim zaposlenima „odobrite" da podnose tužbe.

Vašu izjavu „Neshvatljivo je da jedan profesionalni oficir sebi dopušta pravo da na sve moguće načine omalovaži naporan rad pripadnika Vojske i u kontinuitetu narušava ugled Vojske Crne Gore u cjelini" nastavli bi rečenicom: Zaista je to neshvatljivo pogotovo kada se radi o više takvih lica i pojedinaca na veoma važnim položajima u VCG.

Izjavili ste i sledeće: „Takođe, u skladu sa Zakonom o Vojsci, Ministar odbrane na predlog NGŠ može uvesti rad duži od punog radnog vremena (prekovremeni rad), kako takav rad nije uveden odlukom ministra, to čini u cjelosti proizvoljnim i neosnovanim navode o neisplaćivanju naknada za prekovremeni rad".
Ako dežurstvo koje traje 24 sata dnevno nije prekovremeni rad onda ste Vi u pravu. Da dužnost dežurnog traje toliko sami ste naredili u skladu sa važećom regulativom, ako ste to uradili bez znanja i odobrenja ministra i bez njegove odluke onda to morate sa njim da riješite ali zaposleni ne bi trebalo da zbog toga trpe štete.
Vojni dodatak koji pominjete, dobija se zbog mogućnosti da se ljudi angažuju na dežurstvima, uzbunama, terenskom radu i sl., ali ne da se time plaća vrijeme provedeno na poslu a koje je duže od 40 sati sedmično.

Vaš komentar vezan za nesledovanje naknade za dežurstvo demantuju i pravosnažne i izvršne sudske presude u korist zaposlenih u VCG po tom osnovu. Očekivali smo da po službenoj dužnosti to pravo priznate svim zaposlenim radi izbjegavanja sudskih procesa ali to nijeste učinili.
Čudi nas da nijeste naglasili da lica koja dežuraju petkom i subotom slobodan dan koriste subotom i nedeljom dakle oni npr. u nedjelju koriste slobodan dan posle dežurstva i nedjelju kao neradan dan dakle njima npr. nedelja traje 48 sati.
Za 16 sati prekovremenog rada, kada se dežura radnim danom, narednog dana mu se kroz slobodno vrijeme nadoknađuje oko 6 sati, pitamo kome se poklanja još 10 sati i zbog čega?

U navedenom reagovanju ste branili rad Stambene komisije.
O radu stambene komisije najbolje govore pravosnažne i izvršne presude sudova u Crnoj Gori dosuđene u korist zaposlenih. Naravno stambena komisija Ministarstva odbrane kao vrhovni organ u Crnoj Gori nakon toga razmatra te izvršne i pravosnažne presude i najčešće ih ne uvažava.
U više navrata smo napominjali da se po pitanju raspodjele stanova radi o drastičnim zloupotrebama i nepoštovanju zakona i samog Pravilnika što i sada tvrdimo ali vi umjesto da ispitate ozbiljne tvrdnje i dokaze vi se potpuno stavljate sa strane izjavama da nijeste nadležni. Radi pojašnjena, od Vas nijesmo tražili da vršite raspodjelu stanova već da reagujete na nezakonita postupanja ali ste se i tu ogradili kao nenadležni.

Svakako se, gospodine Admirale, slažemo da hitno treba ispitati ko i zbog čega obmanjuje javnost i zaposlene u VCG, ko, zbog čega i sa kakvim motivom narušava ugled Vojske i Države. Ko to radi štiteći lične interese i o kakvim interesima je riječ.

Predsjednik SOVCG
Nenad Čobeljić

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.