Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Kako smo opljačkani?

Na prvom tenderu za izbor suinvestitora, za izgradnju stambeno-poslovnog objekta blok 15 i pet objekata namijenjenih za individualnu stambenu izgradnju na lokaciji skladište Tološi, koji je obavljen polovinom decembra 2008. godine, pobijedila je građevinska kompanija ''Cijevna komerc'' sa ponudom od 4999 m2 površine neto stambene površine koja treba da pripadne Ministarstvu odbrane.

Umjesto logičnog i zakonitog slijeda događaja i izgradnje bloka 15 u skladu sa pobjedničkom ponudom, nastupa organizovana korupcijsko-kriminalna grupa na čelu sa NGŠ Draganom Samardžićem inače predsjednikom tenderske komisije.

Tender se poništava 26.12.2008. godine. Razlog, pobjednik ne donosi činidbene garancije banke a predsjednik tenderske komisije i njegova družina ''nemaju vremena'' da ga sačekaju da to i obezbijedi. Da bi sve izgledalo regularno ''Cijevna komerc'' plaća kaznu od 100.000 (sto hiljada) eura. Tri dana kasnije 29.12.2008.godine (da se ugrabi prije praznika) Ministarstvo odbrane raspisuje novi oglas za izbor najpovoljnijeg ponuđača. I gle čuda opet se javlja ''Cijevna komerc'', ovaj put kao jedini ponuđač. Ali ovaj put umjesto 4999m2 nudi svega 3500m2 neto stambene površine, dakle 1499m2 manje ili da bude jasnije dvadeset dvosobnih stanova od po 75m2 neto stambene površine.

Šta ti je biznis, za 100.000 eura kupiš preko 1.600.000 (milion i šesto hiljada) eura vrijedan stambeni prostor. Ovaj put, 11.03.2009. godine, Podgorička banka daje činidbene garancije ''Cijevna komercu'' i tender postaje punovažan, PRODATO!

Važno je dodati da ni u jednom trenutku pripreme tenderske dokumentacije nisu uključene stručne službe Ministarstva odbrane. Predlog Odjeljenja za infrastrukturu Ministarstva odbrane, od 20.10.2009. godine, da se garažni prostor koji nije bio obuhvaćen ugovorom podijeli sa suinvestitorom je ignorisan i sve garaže su pripale suinvestitoru.

Pitajmo se bi li admiral Samardžić na isti način prodavao svoj stan u Tivtu od 200.000 eura? Nebi!
Neizbježna su i sledeća pitanja:
1. Kako to da je predsjednik tenderske komisije baš Načelnik Generalštaba? Je li to njegov posao?
2. Ko je sve ovdje profitirao i na koji način?
3. Je li ovo razlog admiralove ''nenadležnosti'' da se suoči sa nezakonitostima u raspodjelama stanova i brojnim drugim nezakonitostima i kršenjima prava pripadnika Vojske?
4. Je li u ovome odgovor na pitanje zašto je admiral tolerisao nezakonita postupanja najbližih mu saradnika i tako kupovao njihovu ''lojalnost''?
5. Da li na ovakvoj ''lojalnosti'' i ''odanosti'' počivaju unutrašnji odnosi i komandovanje u vojskama država članica NATO? Da li je on taj kome pripada da nas vodi na tom putu?
Bezbroj je pitanja a odgovor je samo jedan. SRAMOTA! Sramota za Državu ali i za sve nas koji okrećemo glavu od ovakvog postupanja.

Nezaboravimo nikada, gospodo oficiri, podoficiri i vojnici, da je naša sveta dužnost i obaveza da štitimo čast i ugled uniforme koju nosimo jer su tu čast i ugled sticale i branile generacije i generacije prije nas. Ne pripada nam pravo da takvu tradiciju prekinemo.

Nenad Čobeljić
Predsjednik SOVCG

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.