Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

 
 

EUROMIL u Podgorici

Krovna evropska organizacija vojnih udruženja i sindikata - EUROMIL,  koja okuplja 38 organizacija iz 23 evropske zemlje, je u vremenu od 21.-23.04.2016.godine boravila u Podgorici gdje je održala sjednicu Borda i 113. sjednicu Predsjedništva ove organizacije.  Domaćin ove aktivnosti je bio Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG), inače punopravan član ove organizacije. Na sjednici Predsjedništva EUROMILa je učestvovalo preko 70 predstavnika članica ove organizacije. 

Sjednicu Predsjedništva je otvorio predsjednik EUROMILa Emmanuel Jacob, zatim se prisutnima obratio predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić. Kao gost prisutne je u ime Ministarstva odbrane pozdravio i poželio uspješan rad Direktor direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Mihailo Volkov. Učesnike je takođe pozdravio i generalni sekretar USSCG Srđa Keković. 

U svom obraćanju, Predsjednik SOVCG je izrazio zadovoljstvo što je SOVCG odato priznanje time što je domaćin EUROMIL-u, iako je jedna od najmlađih članica ove organizacije. Podsjetio je prisutne na kontinuiranu saradnju i nesebičnu pomoć EUROMIL-a u naporima da se održi sindikalizam u VCG i da SOVCG opstane, takođe i na aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci idr. Kao suštinski važan uspjeh, predsjednik SOVCG je istakao značajno unapređenje socijalnog dijaloga SOVCG i Ministarstva odbrane, naročito u poslednjih šest mjeseci, kada je potpisan sporazum o saradnji SOVCG i MO i dogovoren rad na potpisivanju kolektivnog ugovora. Takođe smo u ovom periodu pokrenuli ozbiljne aktivnosti i pregovore u cilju unapređenja stambenog zbrinjavanja zaposlenih u Vojsci i Ministarstvu odbrane, pregovaramo o značajnijem povećanju zarada zaposlenih, rješavamo druga pitanja i probleme.

U radnom dijelu Sjednice Predsjedništva EUROMIL-a razmatrana je aktuelna situacija i stanje u organizaciji i članicama, pitanje finansija i budzeta same organizacije, radne procedure, izmene i dopune pravnih i drugih akata kako bi organizacija što bolje i efikasnije funkcionisala. Na ovoj sjednici je najavljen i predstojeći Kongres EUROMIL-a, koji će se održati u poslednjem kvartalu ove godine u Briselu, na kome će svoje učešće uzeti i predstavici SOVCG i na kome će se birati buduće rukovodstvo ove organizacije.

Takođe, održane su dvije „radionice“ kao i sastanci regionalnih grupa na kojima je istaknut značaj regionalne kooperacije u cilju prevazilaženja postojećih problema saradnje u oblastima u kojima članice mogu zajednički raditi i unapređivati svoja znanja i veštine. Istaknut je značaj produbljivanja saradnje individualnih članica sa EUROMIL-om i uticaj koji ova organizacija ima na evropskom i svetskom planu, obzirom na njenu saradnju sa međunarodnim institucijama kao što su EU, UN idr, a u cilju postizanja što boljih rezultata i funkcionisanja individualnih članica u svojim zemljama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.