Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

SOVCG je uočio određene nepravilnosti u radu Ministarstva odbrane o kojima želimo da vas informišemo. Radi se o nepoštovanju Zakona o Vojsci, neprincipijelnom odnosu po osnovu produženja Ugovora o službi u Vojsci vojnicima po ugovoru i nezakonita prepiska po zahtjevima lica na službi u VCG.

Konkretno, sa jednim brojem vojnika po ugovoru, sklapaju se nezakoniti ugovori u trajanju od jedne godine iako je, i pored zakonske regulative ( čl.35, stav 2 Zakona o Vojsci ) da se osim prvog ugovora, svaki sljedeći ugovor zaključuje na tri godine.

Uočili smo pojavu da se, pored pozitivnih karakteristika i predloga od strane pretpostavljenih komandira i komandanata, pojedinim vojnicima po ugovoru ne produžavaju Ugovori o službi u Vojsci ili oni kasne iako su prethodni ugovori već istekli. Ovo ukazuje na očiglednu diskriminaciju pojedinih lica i namjeru da se sa nivoa MO uključe dodatni ''bezbjednosno-politički'' kriterijumi za pripadnike VCG kada su njihova prava u pitanju.

Pored očiglednih mjera i pritisaka od strane MO da se smanji broj tužbi pripadnika VCG, MO i dalje nezakonitim postupanjem dovodi zaposlene u situaciju da im je jedino rješenje da tužbama ostvare svoja prava. Na pojedinačne zahtjeve se odgovara grupnim ''obavještenjima'' preko linije komandovanja bez uputstva o pravnom lijeku isl.

Pozivamo sve pripadnike VCG a posebno vojnike po ugovoru prema kojima su ispoljene ovakve negativne pojave, da nam se blagovremeno obrate kako bismo u dijalogu sa MO i GŠ VCG obezbjedili poštovanje Zakona u ovom dijelu i principijelan, profesionalan i ravnopravan odnos prema svim pripadnicima Vojske Crne Gore.

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.