Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Poštovani predstavnici medija,

30 vojnika Vojske Crne Gore izbačeno je iz stroja!

Terorističkim aktima broj 80602-5477/17 od 17. i 18.07.2017.g. trideset vojnika Vojske Crne Gore izbačeno je iz stroja, prekida im se profesionalna vojna služba.
Terorizam je danas globalni problem, samo je pitanje vremena i mjesta gdje će se ispoljiti. U strahu smo od njega i kada je bio tamo negdje daleko, ali evo, pokucao je i na naša vrata. U novom obliku, sa novom porukom, sa dalekosežnim posledicama, bez milosti.
Vojska Crne Gore je ovih dana pretepjela značajne gubitke u živoj sili. Iz stroja je izbačeno 30 (trideset) vojnika po ugovoru, većina mladi ljudi koji su tek prije deset mjeseci stali u stroj, niko ne zna šta se desilo, iznenađenje je strategijskog karaktera, oficirski i podoficirski komandni kadar je zanijemio, ... Šta će biti sutra, ko su nevidljivi teroristi koji nam desetkuju Vojsku bez ispaljenog metka, kontuzuju sistem komandovanja, ko je sledeći pitaju se? Nevjerica, strah, neizvjesnost, nepovjerenje, zbunjenost danas opisuje stanje u Vojsci Crne Gore.

Još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj teroristički akt, pozivam ih da to urade. Ovakav oblik terorizma nije zapamćen u dosadašnjoj praksi. Nije žrtvama ovog akta pomogla ni vrhunska osposobljenost, ni riješenost da svoju mladost posvete Crnoj Gori i njenoj bezbjednosti i slobodi rizikujući pri tome i svoje živote, ni izuzetne ocjene osposobljenosti, ni trud njihovih komandira i komandanata da ih sačuvaju, ni njihov patriotizam, požrtvovanost, vojnička čast. Ovi vojnici i njihove starješine nisu osposobljavani da se suprostave činu terorizma koji ih žive sahranjuje. Ironija ali i stvarnost je činjenica da će ih žive sahraniti upravo Terorista i to uz ''častan otpust''.

Teroristi nemaju milosti, udaraju tamo gdje je najbolnije, na najnezaštićenije, obične građane, mlade ljude, one zaposlene na određeno vrijeme, one koji samo što nisu ispunili uslov za pravo na otpremninu, one koji su se povrijedili vršeći dužnost i na obuci. Nema među žrtvama stalno zaposlenih, oficira i podoficira. Pitam se kako su teroristi mogli biti tako precizni u izboru, možda imaju krticu u Direktoratu za ljudske resurse, možda jednostavno izoštren njuh, možda neki poseban kriterijum, možda ... Vidjećemo kakva će reakcija biti oficirskog i generalskog kadra na ovaj teroristički akt.

Ovo je problem koji zahtijeva hitnu sjednicu, žestok i smišljen odgovor Savjeta za odbranu i bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva, a po potrebi i naših NATO saveznika.

Mi građani smo navikli na žrtve pogotovo ako baš nisu iz naše kuće, pa čak i ako jesu. Vrijeme će učiniti zaborav nad žrtvama pa i nad nama tužnim posmatračima. Ponešto naš narod i zapamti, pogotovo onu ''dok jednom ne smrkne, drugom ne svane'' pa sigurno računa evo prilike da zaposlim svog sina ili ćerku jer moj kum poznaje Teroristinog kuma.

Potpukovnik Nenad Čobeljić
Samostalni savjetnik za analize i procjene međunarodnih operacija i
Predsjednik Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.