Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Direktorat za ljudske resurse treba da brine o ljudskim resursima a ne da ih degradira, unižava i obespravljuje. Takođe treba da obezbijedi poštovanja prava zaposlenih propisanih zakonom a ne da radi suprotno tome. Upravo je taj Direktorat najodgovorniji za milionske štete nanijete Vojsci, Ministarstvu odbrane i zaposlenima, ali bez odgovornosti. Kada su birali kadar, ovdje se nisu potrudili da ‘’ostanu samo najbolji’’.

Građani i građanke Crne Gore neće nikada dobiti konkretan odgovor od Ministra odbrane i njegovog direktora za ljudske resurse o razlozima zbog kojih za 30 vojnika po ugovoru prestaje služba. Da Ministar i g. Volkov poštuju građane i građanke Crne Gore oni bi im saopštili razloge. Od nekoga ko ne poštuje građane ne možete očekivati da poštuje ni vojnike i njihove pretpostavljene komandire i komandante. Oni siguran sam ne poštuju ni sebe a to dokazuje izjava Mihaila Volkova: "Upravljanje ljudskim resursima je u nadležnosti Ministarstva odbrane, ako je neko predložen na mišljenje da je dobar, opet smatramo da treba produžiti onima koji su najbolji. Smatramo da u Vojsci ima mjesta za najbolje".
Poslije ovako umne izjave Volkov je trebao da pokaže prisutnim medijima-novinarima kriterijume za izbor ‘’najboljih’’ i rang listu izvršenog izbora na kojoj je trideset otpuštenih vojnika na začelju te rang liste. Siguran sam da će mu tu rang listu i kriterijume tražiti Vrhovni državni tužilac pa neka je pripremi.

Građane i građanke želimo da podsjetimo da u Vojsci Crne Gore postoji precizno uređen sistem i kriterijumi ocjenjivanja pripadnika Vojske po brojnim segmentima i da su na osnovu tih ocjena i kriterijuma komandanti i Načelnik Generalštaba tražili produženje ugovora pomenutim vojnicima. Možda Volkov i minister Bošković ne vjeruju u kompetentnost oficirskog kadra da ocjenjuje svoje potčinjene vojnike pa su njih dvojica, ‘’u interesu Crne Gore i u interesu podmlađivanja Vojske’’, primijenili te njihove tajne kriterijume. Pošto prognani vojnici u prosjeku ne prelaze 24 godine, a teži se podmlađivanju Vojske, vjerovatno će se novih 54 plus novih 30 na mjesto prognanih, primati direktno iz školskih i predškolskih ustanova.

Izjava Volkova medijima o konkursu za prijem novih 54 vojnika po ugovoru i prekidu ugovora za ovih 30 vojnika koja glasi: "Radi se o potpuno drugim formacijskim mjestima, tako da ne vidim vezu", isti je dobro primijetio da ne vidi nikakvu vezu između formacijskih mjesta novoprimajućih i formacijskih mjesta vojnika kojima se prekida služba u Vojsci. To je samo dokaz da obrazloženje Ministra za prekid službe ovim vojnicima koje glasi ‘’potrebe službe ne zahtijevaju produženje predmetnog ugovora’’ nije i ne može biti razlog.

Gospodin Volkov je trebao medijima da saopšti, kao ‘’pravnik’’ koliko otpuštenih vojnika ima osnov za podnošenje tužbe zbog nezakonitog otpuštanja i kolike štete će zbog toga pretrpjeti Crna Gora. To je njegov posao, inače se u prethodnom period ‘’borio’’ da smanji broj tužbi I šteta po tom pitanju.

Ovakvo postupanja Ministra odbrane i gospodina Volkova direktno su suprotne mjerama štednje Vlade Crne Gore stoga pozivamo predsjednika Vlade gospodina Markovića da pomenutu gospodu hitno smijeni sa dužnosti zbog vođenja politike suprotne politici Vlade Crne Gore kada su u pitanju mjere ekonomske štednje, naravno da postoji i niz drugih osnova.

Predsjednik SOVCG
Nenad Čobeljić

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.