Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Poštovane koleginice i kolege,
gospodo oficiri, podoficiri, vojnici i CL na službi u VCG,

Pozivamo vas da nam se pridružite na protestu ‘’Za istinu, pravdu i dostojanstvo’’.

Odlučili smo da organizujemo proteste u vidu protestnog okupljanja i protestnog marša pod nazivom ''Za istinu, pravdu i dostojanstvo!'', u subotu 9. septembra 2017.g. s početkom u 10h na trgu Nezavisnosti u Podgorici.

Naši zahtjevi su veliki i ozbiljni:

  • ISTINA o razlozima prestanka profesionalne vojne službe za vojnike i pored odličnih ocjena i preporuka dobijenih od njihovih pretpostavljenih,
  • PRAVDA u skladu sa ISTINOM,
  • DOSTOJANSTVO za sve nas koji smo u profesionalnoj službi u Vojsci jer nećemo dozvoliti da se bilo ko igra sa sistemom komandovanja i sistemom vrednovanja našeg rada, sa našim profesionalnim i ličnim sudbinama.

Razlozi za naše nezadovoljstvo su, kao što već znate, nezakonito protjerivanje velikog broja vojnika po ugovoru iz Vojske Crne Gore i odbijanje Ministarstva odbrane da vodi socijalni dijalog o ovom problemu, takođe i ozbiljna prijetnja da se ovakav trend nastavi ukoliko se sada, u korijenu, ne zaustavi.

Posledice su prestanak službe u VCG vojnicima (građanima u uniformi) koji to ničim nisu zaslužili, i tako neočekivano ostali bez sredstava za ličnu egzistenciju.

Posledice su u potpunoj i nezapamćenoj degradaciji sistema komandovanja, osposobljavanja i ocjenjivanja u Vojsci, u značajnom narušavanju morala, u nametanju straha, zavisnosti i drugih nemoralnih kriterijuma naspram rezultata rada, discipline i odgovornosti na kojima počivaju sve savremene vojske.

Posledice su u nametanju evidentne i otvorene diskriminacije i podjela u Vojsci što zaslužuje opšte građansko nezadovoljstvo.

Posledice se ogledaju u sramoćenju komandnog odnosno oficirskog kadra po čitavoj vertikali komandovanja jer nisu u stanju da objasne razloge ministrovih odluka svojim potčinjenima niti sebi samima.

Posledice su i u stvorenom nepovjerenju i nesigurnosti pripadnika Vojske u svoju profesionalnu i ličnu budućnost. Posledica je i potpuno uništen socijalni dijalog čime se ignorišu SOVCG i zaposleni kao socijalni partner. Idr.

Pridružite nam se 9. septembra, na trgu Nezavisnosti, da na zakonit i demokratski način tražimo istinu i pravdu i da sačuvamo dostojanstvo.

S poštovanjem,
Izvršni odbor SOVCG

Anketa

Odluku Ministra odbrane da prestane profesionalna služba za trideset vojnika po ugovoru bez obzira na zahtjev-predlog Načelnika Generalštaba VCG, komandanatai komandira jedinica da se tim vojnicima služba produži i u naredne tri godine, smatram:

Pretraga

Himna EUROMIL

Ovdje možete preuzeti himnu EUROMIL u MP3 formatu.