Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Poštovani građanke i građani Crne Gore, dragi prijatelji,

Dobro došli na protest Sindikata odbrane i Vojske, na građanski protest ''Za istinu, pravdu i dostojanstvo!''

Vrijednosti za koje se danas borimo su građanske vrijednosti.

Ovdje smo jer hoćemo istinu za naše sugrađane, naše sugrađane u uniformi, vojnike i vojnikinje opredijeljene da obavljaju častan i opasan posao u interesu Crne Gore i svih njenih građana.

Ovdje smo da zaštitimo vojnike i vojnikinje koji su na krajnje nezakonit, neljudski, neprofesionalan i ponižavajući način udaljeni iz Vojske Crne Gore. Ovdje smo da vratimo socijalni dijalog u Ministarstvo odbrane i Vojsku i tako obezbijedimo neophodan nivo demokratije u ovim institucijam.

Hoćemo pravdu za vojnike, pravdu za sve nas, hoćemo da se osjećamo zaštićenim i sigurnim u svojoj Državi, od bilo čije samovolje, bahatosti, diskriminacijie, mrzilaštva.

Hoćemo da zakoni važe jednako za sve nas, hoćemo da institucije naše Države rade u interesu istine i pravde, u interesu građanke i građanina, u interesu budućnosti u kojoj niko neće biti van i iznad zakona.

Danas smo ovdje da protestnim okupljanjem i protestnim maršem ''Za istinu pravdu i dostojanstvo!'' poručimo Predsjedniku Crne Gore, Predsjedniku Vlade Crne Gore, Predsjedniku Skupštine Crne Gore, Vrhovnom državnom tužiocu i Specijalnom državnom tužiocu, da je naše povjerenje u ove institucije veoma poljuljano, zbog njihovog nečinjenja i ignorisanja udara na vojnike, Vojsku i Državu.

Poručujemo im, vratite povjerenje građana u ove institucije!

Vaša je obaveza i dužnost, poštovana gospodo, da radite u interesu građana i države Crne Gore a ne da nečinjenjem štitite pojedince koji  građanima, građanima u uniformi, Vojsci i Državi nanose neprocjenjivu i dugoročnu štetu po raznim osnovama.

Ako je postupanje ministra Boškovića suprotno politici i interesima Crne Gore zašto ga onda štitite, koji su to važniji interesi?

Crna Gora ide prema EU ali vi ne uvažavate praksu i vrijednosti koju vam preporučio EUROMIL, niti njihove sugestije da ispitate, kako su naveli, ''sumnjivo otpuštanje većeg broja vojnika'', odgovorite zašto?

Pročitat ću par detalja iz poslednjeg dopisa Predsjednika ove uvažene evropske organizacije:

 • ''Okončanje vojne službe mora biti zasnovana na uvjerljivim elementima, kao što su npr. sposobnost za službu, obučenost, vješine idr, koji su u skladu sa prihvaćenom procedurom u zavisnosti od nacionalnog zakonodavstva.  Zakonodavstvo ne može predvidjeti da se izbor ljudskih resursa donosi jedino odlukom ministra odbrane bez prethodne konsultacije sa vojnom hijerarhijom, zasnovanom na odgovarajućoj motivaciji.''
 • ''Ukoliko se prestanak ugovora odnosi na cijelu grupu vojnika, iniciranje konsultacija sa predstavnicima vojnog osoblja treba smatrati preduslovom za donošenje bilo kakve odluke. To je ono čemu služi socijalni dijalog i zašto je to tako važno. Dijalog mora dovesti do odluke koju podržavaju svi partneri ili bar odluke na kojoj bi svi socijalni partneri mogli dati svoje mišljenje i učestvovati u procesu donošenja odluka.''

Odluka da se ''Za istinu, pravdu i dostojanstvo!'' borimo protestima i protestnim marševima je iznuđena na način što je Ministar odbrane odbio da razgovara o ovom problemu i isti riješi u okviru socijalnog dijaloga.

Protestni marš je iznuđen i nepostupanjem/nečinjenjem nadležnih državnih organa da ispitaju činjenice, okolnosti i motive navedenog postupanja Ministra Boškovića.

Odlučili smo se za protestni marš da bismo se izborili da istina o prekudu službe  vojnicima bude dostupna svima nama, da na osnovu utvrđene istine i činjenica nadležni organi preduzmu zakonom propisane mjere.

U SOVCG smatramo da su posledice samovolje ministra Boškovića brojne i dalekosežne.

Ko išta zna o vojsci, zna da su njene unutrašnje vrijednosti zasnovane na povjerenju u sistem komandovanja, moralu, disciplini i zdravim međuljudskim odnosima, značajnije i od brojnosti i tehničke opremljenosti Vojske. Ministar Bošković je upravo pogazio, bolje reći unakazio, te vrijednosti i za to treba da odgovara.

Ove posledice i nepostupanj, po nama, zaslužuju opšte građansko nezadovoljstvo.

Zaslužuju hitnu i odlučnu reakciju Države.

Poštovani, građanke i građani, veoma cijenimo to što ste prepoznali ozbiljnost i težinu problema sa kojim se u Vojsci i MO suočavamo.

Podršku su nam pružile brojne organizacije iz zemlje i inostranstva i brojni pojedinci, zbog čega smo im veoma zahvalni, pročitaću par njih:

 • Osim sindikata i sindikalnih organizacija iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, sa nama su i
 • Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore
 • Sindikat doktora medicine Crne Gore
 • Predstavnici nevladinog i civilnog sektora,
 • Predstavnice majki koje se boreza oteto doživotno pravo
 • brojni pojedinci
 • vojni sindikati i organizacije Grčke vojske, Vojske Španije, Vojske Srbije, Vojske Portugalije, Vojske Holandije i drugih članica EUROMIL-a
 • od naše organizacije EUROMIL (Evropska organizacija vojnih udruženja i sindikata).

Ovakva široka i iskrena podrška, uliva nam dodatnu snagu i uvjerenje da se povod i razlozi našeg nezadovoljsta opravdani i da će naši napori uroditi plodom.

Pročitat ću vam naše zahtjeve:

 1. Da se vojnici kojima se prekida profesionalna vojna služba, pod sumnjivim okolnostima, odmah i bezuslovno vrate u službu, dok nadležni organi jasno ne utvrde razloge i motive njihovog otpuštanja iz Vojske.
 2. Insistiramo da se ovim povodom hitno zakaže i održi sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost i da se o zaključcima sa te sjednice obavijesti crnogorska javnost.
 3. Insistiramo da Vrhovni i Specijalni državni tužilac hitno preduzmu zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti kada je u pitanju gruba i drastična zloupotreba službenog položaja motivisana očiglednom diskriminacijom.
 4. Da se hitno i neodložno uspostavi socijalni dijalog na nivou Ministarstva odbrane, kao vrijednost i osnovni preduslov za rješavanje pitanja i problema iz oblasti rada i radnih odnosa.

Naša poruka je, odbranićemo i sačuvati vrijednosti za koje se borimo, izborićemo se za istinu, pravdu i dostojanstvo, ma koliko dugo ova borba trajala, jer zakon je na našoj strani.

Daćemo vremenski prostor da nadležni postupe po našim zahtjevima,

Zato sutrašnje protestno okupljanje pomjeramo za narednu subotu ukoliko se naši zahtjevi u potpunosti ne ispune.

Sada vas pozivam da izvedemo protestni marš prolaskom ispred najvažnijih i najodgovornijih državnih institucija Crne Gore.

Budimo dostojanstveni onoliko koliko su dostojanstveni cilljevi i u skladu sa vrijednost za kojie se borimo.

Nećemo dovikivati i vrijeđati.

Maršovaćemo ulicom Slobode, bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, bulevarom Jovana Tomaševića, preko mosta Milenijum i ulicom Slobode ponovo ćemo se vratiti na ovaj trg gdje ću vam se još jedanput obratiti.

Neka marš počne!