Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) će organizovati novi protestni marš ''Za istinu, pravdu i dostojanstvo'', u subotu 16. septembra 2017. godine, sa početkom u 11 časova. Okupljanje je na trgu Nezavisnosti u Podgorici.

Novi protestni marš organizujemo iz razloga što zahtjevi koje smo postavili na protestnom maršu održanom 9. septembra nijesu ispunjeni. Dakle. Socijalni dijalog na relaciji Ministarstvo odbrane – SOVCG nije uspostavljen. Dvadeset dvoje naših mladih sugrađana, jednostranom odlukom ministra odbrane, nisu više profesionalni vojnici i vojnikinje Vojske Crne Gore a da nisu ispitani razlozi i motivi za to.

Poštovani građanke i građani, ovo nisu samo napori da se uspostavi socijalni dijalog i protjerani vojnikinje i vojnici (naši sugrađani) vrate na svoja radna mjesta, ovo su napori da se jetdanput zauvijek kaže i poruči da zakon mora biti isti za sve, da građanka i građanin Crne Gore moraju biti u fokusu i hitnosti zaštite od strane nadležnih državnih institucija, a u skladu sa Ustavom i zakonom.

Osjećaj pravne sigurnosti i povjerenja u institucije naše države su nešto najvrednije, nešto što zaslužuje da se za njih borimo i istrajemo u toj borbi. Svima nam je jasno da se ono što je vrijedno ne dostiže i postiže bez truda, napora i ličnih odricanja. Dakle svjesni smo da će biti teško i iscrpljujuće, da ćemo trpjeti ignorisanje, pritiske, prijetnje, još snažniju i odlučniju samovolju i bahatost, ali što bude teže to će nam samo dokazivati da je ono za šta se zalažemo i borimo veoma vrijedno, zato će sa tim teškoćama naša motivacija biti jača i veća, a vjera u uspjeh neupitna.

Pozivamo Te, građanko i građanine, da nam se pridružiš i staneš u stroj ''Za istinu, pravdu i dostojanstvo''. Ovo je marš svih nas koji žudimo za pravdom i pravednošću, za potpunim povjerenjem u institucije naše države. Pozivamo Te bez obzira na bilo koju ličnu pripadnost ili različitost. Pozivamo i sve društvene subjekte, sindikate, predstavnike civilnog društva i istaknute pojedince da nas podrže, priključe nam se i da daju svoj stav o problemu sa kojima se u MO i VCG suočavamo ali koji su sigurno i problemi čitavog našeg društva.
Pozivamo sve pripadnike Vojske Crne Gore da se prisjete šta smo sve postigli socijalnim dijalogom i da shvate da potpuno eliminisanje socijalnog dijaloga i beskurpulozni atak na SOVCG od strane aktuelnog ministra odbrane podrazumijeva potpunu obespravljenost i progon u skladu sa ministrovim tajnim kriterijumima kamufliranim u ''potrebama službe''. Pokažimo našim sugrađanima da brinemo jedni za druge, da se zalažemo za zdrave i profesionalne odnose u Vojsci, da smo svjesni posledica ministrovog jednostranog postupanja i da insistiramo da se tome stane u kraj.

Gospodo oficiri i podoficiri na komandnim dužnostima, vi čija naređenja potčinjeni vam vojnici i starješine moraju, u skladu sa zakonom, izvršavati bez pogovora, u potpunosti i na vrijeme, bez obzira na rizike kojima su pri tome izloženi uključujući i rizik vlastitog života, neće vam služiti na čast ukoliko dozvolite da se ignoriše vaš profesionalizam i vaša zakletva koju ste položili stupajući u Vojsku Crne Gore (VCG). Pozivamo vas da zaštitite svoje vojnike. Pozivamo vas da nam se pridružite i podržite napore SOVCG da vojnici koji to zaslužuju ostanu pripadnici VCG dok im god to zakon omogućava.

Poštovani građanke i građani, koleginice i kolege, dobro došli 16. septembra, na Trg Nezavisnosti.