Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Poštovano članstvo SOVCG, poštovani pripadnici VCG,

Pozivamo Vas da date svoje učešće na Protestnom maršu, ''Za istinu, pravdu i dostojanstvo!'' koji će se održati 5. oktobra 2017. godine. Okupljanje će biti na Trgu nezavisnosti u Podgorici u 16h, odakle ćemo krenuti na marš već poznatom trasom.

Ovo je naš treći marš ''Za istinu, pravdu i dostojanstvo!''. Ovo je marš za povratak protjeranih vojnikinja i vojnika na svoje mjesto u stroj Vojske Crne Gore koje im po zakonu i svim pravilima pripada. Ovo je marš za vraćanje povjerenja u sistem komandovanja i ocjenjivanja u Vojsci. Jedan od naših zahtjeva je i uspostavljanje socijalnog dijaloga, koji je potpuno prekinut i koji se sada vodi bez nas a na štetu svih pripadnika Vojske.

Odluka Glavnog odbora SOVCG je da istrajemo u našim zahtjevima. Do sada smo tražili ono što bi trebalo da je u opisu poslova nadležnih institucija, odnosno da istraže ovaj jedinstveni slučaj samovolje i zloupotrebe službenog položaja od strane Ministar odbrane, ali oni to do sada nisu uradili.

Nečinjenje nadležnih institucija je dokaz ispravnosti naših zahtjeva. Ubuduće ćemo postavljati rokove i tražiti odgovornost za zloupotrebe ali i za nečinjenje nadležnih da sprovedu istragu i iznesu istinu pred crnogorsku javnost.

Osim dvdeset i dvoje protjeranih vojnikinja i vojnika tu su još tri slučaja odlučivanja ministra da prestane služba u vojsci vojnicima po ugovoru. Ministar je uporan da određuje podobne i nepodobne i tako unapređuje borbenu gotovost i sposobnost Vojske. Osnovni orjentir mu je facebook profili vojnika, a on je i tužilac i sudija.

Solidarišimo se sa našim kolegama vojnicima, spriječimo ovakvo postupanje i vratimo dostojanstvo našoj profesiji. To od nas očekuju građani Crne Gore. To je naša dužnost i obaveza.

Srdačan pozdrav
Izvršni odbor SOVCG