Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Ministar Bošković kontinuirano obmanjuje crnogorsku javnost i unižava Skupštinu CG iznoseći neistine i tračeve na njenim sjednicama.
Da sedam godina nisam nosio uniformu nije izmislio ministar Bošković, on je to čuo u nekoj kafani, lijepo mu je zvučalo, pa s tim pravo na Skupštinu CG i pred crnogorsku javnost, jer evo konačno jakog argumenta za prijevremeno i hitno penzionisanje potpukovnika Čobeljića. Dovoljna je riječ ministra, dok argumenti i dokazi nisu potrebna, nisu ih po ministru građani Crne Gore vrijedni. Takve ministrove izjave i ''istine'' su opravdavale i protjerivanje vojnika iz VCG.

Predlažem da se na nivou CG uvede nagrada za trač godine koja bi se dodjeljivala isključivo članovima Vlade Crne Gore i ostalim državnim funkcionerima za javno iznešene tračeve. Tračevi se plasiraju kao da već postoji neka stimulacija na nivou Vlade za to, pa je, pomislih, bolje da se to i ozvaniči. Ukoliko se ovaj predlog prihvati ministar Bošković je moj kandidat za tu nagradu, dodatno ću se kladiti na njega.

Ministar odbrane bi morao, zbog ugleda Vlade CG i MO ali i zbog građana, pokrenuti pitanje odgovornost i utvrditi kako se to desilo i ko je odgovoran da jedan oficir VCG sedam godina ne nosi uniformu. Ukoliko to ne uradi ministar Bošković siguran sam da će to uraditi Vrhovni državni tužilac jer se očigledno radi o krivičnom djelu. Pošto je jasno da će se, po običaju, ministar zaustaviti na traču, pozivam Vrhovnog državnog tužioca da pokrene istragu po ovom pitanju.

Tačno je da jednu godinu (2012) nisam nosio uniformu jer sam nezakonito bio suspendovan zbog mog sindikalnog rada i djelovanja. Tačno je da 2016.godine nisam bio raspoređen na dužnost opet iz razloga antisindikalnog djelovanja tadašnjeg NGŠ admirala Samardžića. Tačno je da sam zbog diskriminacije a zbog mog sindikalnog rada i djelovanja pretrpio značajne profesionalne i materijalne štete. Tačno je, na žalost, i to da te štete neće plaćati oni koji su ih prouzrokovali već građani Crne Gore.

Ministar nije dao informaciju koliko precizno oficira a koliko podoficira ispunjava uslov za prijevremeno penzionisanje, koliko od njih je predloženo za penzionisanje a koliko nije i zbog čega. Koliko oficira broji VCG a koliko nedostaje, koliki je godišnji priliv oficirskog kadra a koliki odliv da bi sa svim tim podacima potkrijepio hitnost mog penzionisanja pored činjenice da su navedeni uslovi na snazi do kraja 2020. godine. Ministar nije naveo ni podatak koliko će mi penzija biti manja nego da sam penzionisan za godinu ili dvije godine. Ali treba Čobeljiću i njegovoj porodici nanijeti što veću štetu, sa plate na penziju i to što je moguće manju. Ako se svega dva oficira nisu saglasila sa prijevremenim penzionisanjem zašto to nije ispoštovao? Zašto bar nije odložio to penzionisanje? Jasno je da je u pitanju osveta i revanšizam. Ministar je po zakonu o radu, opštem kolektivnom ugovoru i Sporazumu SOVCG i MO dužan da sindikatima dostavi podatke vezane za pomenuta penzionisanja i druga pitanja važne za sindikate ali on to ne čini i zbog toga ne snosi nikakve posledice.
Utvrdiće se, prije ili kasnije, pravi razlozi i motivi ministrove samovolje kada su u pitanju protjerani vojnici pa ćemo znati koja vrsta diskriminacije je u pitanju. Ne očekuju građani da diskriminatori priznaju svoja nedjela, zato to treba da utvrde nadležni državni organi koji to svjesno ne čine, nanoseći tako nemjerljivu štetu oštećenima i našem društvu u cjelini.
‘’Bošković je precizirao da oni kojima nijesu produženi ugovori nijesu ispunjavali uslove da ostanu nakon analize njihovog rada’’. Podvlačim da ministar nije objasnio ko je vršio analizu njihovog rada i zašto su analize i ocjene oficirskog kadra ignorisane, takođe ni koji pokazatelji njihovog rada su korišćeni, i na kraju zašto to jasno nije saopšteno protjeranim vojnicima a saopšteno im je da ‘’nisu dostojni da nose uniformu pripadnika Vojske Crne Gore’’ i to javno.
Ministar izjavi ‘’sve je urađeno uz poštovanje zakona i shodno potrebama Vojske Crne Gore’’. Tvrdim da to nije tačno. Priču o podmlađivanju i traženju ‘’najboljih’’ je priča za neuke koja lijepo zvuči a koja je u suštini poslužila kao maska za diskriminaciju, zloupotrebe i samovolju.
Svaka izjava ministra Boškovića na zasjedanju Skupštine Crne Gore je svojevrsno obmanjivanje javnosti. Pozivam ministra Boškovića da uvaži crnogorsku javnost tako što će o aktuelnim pitanjima i problemia sa mnom javno suočiti argumente. Neka bira vrijeme i mjesto i neka povede pomoćnika i savjetnika koliko mu je volja.

Nenad Čobeljić
Predsjednik SOVCG