Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

U subotu 22.12.2018. godine, došlo do nezakonite provale u prostorije Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore.

Jutros oko 08,30 časova kada sam došao ispred kancelarije SOVCG zatekao sam sledeće stanje: obijenu bravu i promijenjen uložak na bravi, postavljen pečatni konac i vosak sa inicijalima ''OE'', na isti način su zapečaćeni i svi prozori na prostorijama SOVCG, natpis Sindikata iznad ulaznih vrata je potuuno uklonjen. Na ulaznim vratima sa unutrašnje strane je postavljeno ''obavještenje'' koje glasi ''Radi uručivanja dopisa obratite se kontakt osobi cl. Stanka Raičević tel 067-091-713, 020-483-477''.

Cijeneći ovo krivičnim djelom i nezakonitim postupkom obavijestio sam odmah CB Podgorica i tražio da se izvrši uviđaj lica mjesta nakon čega su ubrzo zatim na lice mjesta došli organi CB Podgorica konstatovali i fotografisali zatečeno stanje i uzeli izjavu od mene. Nakon toga su došli i organi vojne policije koji su potvrdili da je ova provala izvršena uz njihovu asistenciju.

Nakon toga sam, poslije konsultacija sa članovima Izvršnog odbora SOVCG, otišao u Specijalno državno tužilaštvo da podnesem krivičnu prijavu zbog navedenog krivičnog djela ali mi je dežurni policajac saopštio da nedeljom nema dežurnog tužioca i da se isti poziva samo u slučaju težih krivičnih djela kao što su ubistava i uputio me da prijavu mogu podnijeti u ponedeljak ujutro, što će svakako biti urađeno.

Obzirom na težinu i posledice navedenog krivičnog djela namjeravao sam da od tužioca tražim hitne mjere a prije svega da se članovima Izvršnog odbora i članstvu SOVCG hitno omogući korišćenje kancelarije SOVCG, takođe da se komisijski izvrši uvid u stanje prostorija, dokumetacije, tehničkih sredstava i druge opreme u smislu eventualnog otuđenja, nanesene štete istima i eventualne krađe podataka sa kompjutera i iz dokumentacije.

Napominjem da je SOVCG, iako smo reprezentativan sindikat, već godinu i šest mjeseci potpuno izopšten iz socijalnog dijaloga sa poslodavcem, da smo zbog kontuiniranih pritisaka pretrpjeli značajne štete, da smo potpuno diskriminisani u odnosu na drugi reprezentativni sindikat, da se prema članstvu SOVCG vrše kontinuirani pritisci da se isčlane iz Sindikata, da je našem članstvu ukinuto sve što smo dogovorili i uspostavili sa prethodnim Ministrom, itd.

Ovakvim nezakonitim postupkom počinilac ovog krivičnog djela je onemogućio rad kancelarije SOVCG, održavanje sastanaka, komunikaciju sa članstvom idr. Stoga pozivamo sve nadležne organe Crne Gore da hitno reaguju i obezbijede, zakonom propisanu, nepovredivost sindikalnih prostorija.

Predsjednik SOVCG
Nenad Čobeljić