Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Jacob_CobeljicDrugog dana boravka Predsjednik EUROMIL-a gospodin Emanuel Džejkob je u skladu sa planom posjete imao sastanak sa proširenim rukovodstvom i dijelom članstava SOVCG u prostorijama Sindikalne organizacije u kasarni ''Masline''.

Sastanku su prisustvovali predsjednik, potpredsjednik i svi članovi IO, predstavnica sekcije žena u SOVCG, sindikalni povjerenici iz jedinica Vojske Crne Gore i jedan broj članova SOVCG .

PRESIDENT_EUROMIL__SOVCGPozdravivši prisutne Predsjednik Džejkob je upoznao prisutne o EUROMILU (organizaciji, ciljevima i načinu funkcionisanja) a zatim je u razgovoru sa prisutnim odgovarao na njihova pitanja i davao sugestije i preporuke o najboljim načinima sindikalnog rada i djelovanja ističući da:
• Dijalog sa poslodavcem se mora uspostaviti kroz više koraka ali to u prvom redu zavisi od spremnosti Ministarstva odbrane da to uradi,
• Prvi važan uslov za vojne sindikate jeste da imaju vrijeme koje bi posvetili samo sindikalnom radu. Jedno od mogućih rješenja jesu određeni broj slobodnih dana za sindikalne aktivnosti ili profesionalizacija sindikalnih rukovodioca,
• Osim slobodnog vremena za predsjednika i članove rukovodstva veoma je bitno i da imaju slobodan pristup svom članstvu u kasarnama,
• Veoma bitan uslov sindikalnog rada jeste i sloboda govora sindikalnih vođa,
• Tamo gdje postoje problemi u odnosu sa poslodavcem a zakonski nijesu regulisana određena pravila, veoma je važno što prije sklopiti sporazum sa Ministarstvom odbrane o pravilima sindikalnog rada i organizovanja,
• Za dobro funkcionisanje sindikata u vojsci važni su i redovni kontakti sa Ministrom odbrane.
Predsjednik EUROMIL-a je naglasio da i u evropskim vojskama odnosno sindikatima i udruženjima postoje slični problemi kao kod nas a radi se o zdravstvenoj zaštiti zaposlenih u vojsci, rješavanju raznih socijalnih problema, rješavanju posledica koje kod pripadnika vojske mogu nastati nakon nekih događaja ( misije, borbena dejstva i sl.), uslovi života i rada, radni sati za vojsku i policiju, bezbjednost i zdravlje pripadnika, briga o veteranima, penzijski sistem itd.

SASTANAK_SOVCG-EUROMIL_MaslineU nastavku susreta članovi Sindikalne organizacije su g. Jakobu postavili više pitanja.
Na pitanje o načinu finansiranja vojnih sindikata i udruženja u evropskim zemljama predsjednik EUROMIL-a je odgovorio da je najvažnije za sindikat da ostane nezavistan. Ukoliko želi da nema vezane ruke u svojim aktivnostima mora se finansirati isključivo od svoje članarine.

Na pitanje o najboljim načinima komuniciranja između članica EUROMIL-a kao i između rukovodstava sindikata i svog članstva g. Džejkob je odgovorio da je to veoma bitno pitanje zbog potrebe da članstvo bude informisano ali i da rukovodstvo bude upoznato sa problemima. I ovo pitanje mora imati posebno mjesto u sporazumu sa Ministarstvom odbrane. Komunikacija rukovodstva sa svojim članstvom vrši se neposrednim informisanjem u kasarnama, isticanjem informacija na oglasnim tablama a moguće je, tamo gdje ima uslova komunicirati telefonom i e-mailom.

U toku sastanka predjsednik SO je primio poziv od g. Franovića iz Crnogorskog Helsinškog komiteta za ljudska prava koji je izraio želju da se susretne sa predsjednikom EUROMIL-a, što je i upriličeno u prostorijama Sindikalne organizacije.

Nakon završetka sastanka sa g. Franovićem predsjednik SO se zahvalio g. Džejkobu na posjeti i dragocjenom iskustvu koje nam je prenio u svom dvodnevnom boravku u Podgorici.