Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Na osnovu člana 4 Statuta Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore, br.138/11od 15.10.2011.g.odine delegati Druge redovne Skupštine SOVCG, održane u Podgorici 24.11.2012. godine, donijeli su

R E Z O L U C I J U

o neophodnosti hitnog unapređenja materijalnog i socijalnog
položaja zaposlenih u Vojsci Crne Gore

Delegati Druge redovne Skupštine SOVCG ocjenjuju da je materijalni i socijalni položaj zaposlenih u Vojsci Crne Gore ponižavajući i neizdrživ.

Do krajnjih granica smo zabrinuti ličnom i egzistencijom naših porodica. Obespravljeni smo u odnosu na ostale građene Crne Gore i zaposlene u drugim državnim institucijama i poniženi jer nismo u stanju da obezbijedimomo ni minimum osnovnih životnih potreba sebi i članovima naših porodica.

Nikada se nismo žalili na težak rad, rizike i opasnosti koje smo prihvatili opredjeljujući se za profesionalnu vojnu službu i civilnu službu u oružanim snagama, ne postavljamo pitanje našeg angažovanja danju i noću, u najsloženijim društvenim i vremenskim uslovima, ali postavljamo pitanje, kome treba materijalno, moralno i psihološki uništen vojnik, dokle ćemo biti ponižavani, do kada će se štedjeti na nama i našim porodicama.

Spremni smo da, u uslovima ekonomske krize, dijelimo sudbinu građana Crne Gore ali ne prihvatamo poniženja koja doživljavamo pred članovima svojih porodica jer ne možemo da im obezbijedimo ni preživljavanje a kamoli pristojan život. Naša prosječna zarada je ispod prosječne zarade građana Crne Gore i jedva da pokriva polovinu mjesečne potrošačke korpe.

Oduzeto nam je, tačnije rečeno, oteto pravo na plaćeni prekovremeni, noćni i rad neradnim danima i praznicima. Oduzeto nam je pravo na nadoknadu prevoza čak i u uslovima kada smo po potrebi službe prekomandovani na druga radna mjesta i kada 20-30% i onako bijedne zarade odvajamo za prevoz.

Posebno zabrinjava težak materijalni i socijalni položaj vojnika po ugovoru i civilnih lica, i traži hitno reagovanje nadležnih državnih institucija u zaštiti ovih kategorija zaposlenih u VCG, odnosno minimuma njihovog ličnog i materijalnog dostojanstva.

SOVCG zahtijeva i insistira da se materijalni i socijalni položaj i obespravljenost zaposlenih u Vojsci hitno stave na dnevni red Ministarstva odbrane, Vlade i Skupštine Crne Gore.

Zadužuju se svi članovi SOVCG da redovno prate realizaciju ove rezolucije i da daju punu podršku kampanji u njenoj realizaciji.