Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

EUROMIL je, u Briselu 20-21.oktobra 2016. godine, održao svoj 5.Kongres i 114. Sjednicu Predsjedništva na kojima je kao član Predsjedništva i delegat SOVCG na Kongresu učestvovao predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić.

Kongres je najveći organ EUROMIL-a koji se održava svake četiri godine. Na Kongresu je podnešen izvještaj Borda EUROMILA o radu i rezultatima između dva kongresa kao i o postojećim izazovima i problemima. 

Na kongresu je izabrano novo rukovodstvo: predsjednik, podpredsjednik i šest članova Borda. Za predsjednika je ponovo izabran Emanuel Jacob, za podpredsjednika Jorg Greiffendorf (Njemačka) a za članove Borda Jesper Hansen (Danska), Istvan Bacskai (Mađarska), Antonio Lima Coelho (Portugalija), Johan Ohlen (Švedska), Flemming Vinter (Danska) i Tom McCarthy (Irska). 

Na otvaranju sjednice Predsjedništva, predsjednik Jacob se zahvalio SOVCG na gostoprimstvu i pomoći u organizaciji 113. sjednice Predsjedništva održane u Podgorici 22-23. aprila ove godine.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratila i Marriet Schuurman, specijalna predstavnica za žene, mir i bezbjednost Generalnog sekretara NATO. 

U okviru Sjednice održan je panel na temu: ''Žene u oružanim snagama'' uz učešće eminentnih predstavnika iz Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve, Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, kao i panelistkinja iz oružanih snaga Norveške,  Evropskog Parlamenta i NATO komiteta za rodnu perspektivu.

Predsjedništvo je razmatralo nacionalne izvještaje članica pri čemu je predsjednik Jacob posebno, kao pozitivan primjer, istakao postignuti uspjeh SOVCG na značajnom unapređenju materijalnog  položaja pripadnika Vojske kroz značajno povećanju zarada od 16%.

Naredna 115. Sjednica Predsjedništva EUROMILA održat će se u 21-22. aprila 2017. godine u Berlinu.